Bilgi Platformu kapsamında ikinci konuğum, sosyal ve toplumsal konulara olan hassasiyetiyle tanıdığım, bir sosyal girişimci ve onemsiyoruz.org kurucusu sevgili Gözde Şekercioğlu.
Gözde ile uzun yıllara dayanan bir tanışıklığımız var, hatta önemli bir sosyal sorumluluk projesini de birlikte gerçekleştirdik, Görme Engellilerin Halı Tasarımı Yaptığı Düşler Engelsiz projesi. Kendisi ile samimi bir söyleşi yaptık, umarım sizler de keyif alırsınız.
Gözde, çok teşekkürler davetimi kabul ettiğin için. Öncelikle bize biraz kendinden, kişisel kariyerin ve çalışmalarından bahsedebilir misin?
Merhaba, ben Gözde Şekercioğlu, endüstriyel tasarımcıyım. Uzmanlığım disiplinlerarası süreç yönetimi. Tasarım yönetimi alanında başlayan kariyerim, son 5 yıldır sosyal fayda odaklı projeler ve ortak amaç için çalışan topluluklar oluşturma ve güçlendirme ile devam ediyor. Sosyal adaleti önemsiyorum ve bunun için sahayı bilen sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kamu kurumları ile ortaklık kurgusu için emek veriyorum. Sürdürülebilirlik için dayanışmayı kıymetli buluyorum.
Sosyal Girişimcilik nedir, neler yapar, sosyal girişimci olmaya nasıl karar verdin?
Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF) ile Vehbi Koç Vakfı yürütücülüğündeki Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı web sitesinde [1] bilgilere erişebilirsiniz. Oradaki tanımdan hareketle, kısaca, “sosyal girişim”, sosyal ya da çevresel etki yaratmayı öncelikli amacı olarak belirlemiş, gelirlerinin yarısından fazlasını ticari faaliyet yoluyla elde eden ve kârlarını öncelikle sosyal amaçları için harcayan kuruluşlara deniyor. Ayrıca British Council araştırma raporu[2] ile öğrendiğimiz önemli bir bilgi, Türkiye’de dokuz bine yakın sosyal girişim olduğu. Bu kuruluşların birçoğu kendine sosyal girişim demiyor. Bunu çok iyi anlıyorum, çünkü ben de sosyal girişimci olduğumu bilmiyordum, ta ki 2016 yazında KUSIF, Mikado Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı, Estonya Sosyal Girişimcilik Ağı ve Sosyal Value UK ortaklığında gerçekleşen Know Your Impact Bootcamp katılımcısı olana dek. Kamp boyunca, yolculuğumun sosyal girişim olarak tariflenebileceğini yerel, ulusal ve uluslararası örnekler dinleyerek farkettim. O günden sonra kendime sosyal girişimci demeye başladım.
[1]sosyalgirisimcilikagi.org [2]https://www.britishcouncil.org.tr/sites/default/files/20190702_se_research_report_the_state_of_social_enterprise_in_turkey_tr_double_page.pdf
Geçmişte Atlas Halı’nın görme engellilerle yaptığı çalışmalarda birlikte çalışmıştık. Bu projeyi biraz da senin sözlerinle dinlemek isterim. Neden bu kadar önemliydi ve bu tarz çalışmalar markalara neler katar? Markalar neden bu tarz çalışmaların bir parçası olmalı?
O dönemde Atlas Halı, bir hayal takımı kurmuştu kendine. Meriç Bebitoğlu’nun vizyonu, Özgür Uşaklıgil’in tasarım ekibine liderlik etmesi ve sizlerin olduğu pazarlama ekibi inanılmaz bir alan açtı. Düşler Engelsiz projesi, Önemsiyoruz doğmadan önce, sosyal alanda çalışma arzumun somutlaşan örneklerinden biri. Özlemle anıyorum o günleri sevgili Selim, ne mutlu farklı bağlamlarda yine bir aradayız.
Düşler Engelsiz projesi, markanın bilinirliğini ve görünürlüğünü artıracak bir içerik ortaya koydu. Eş zamanlı olarak da çalışanların, tasarımcıların ve tüm ekibin bir görme engelli için öncelik alanlarını farketmelerini sağladı. Ayrıca, akademi ayağında işbirlikleri ortaya koydu. Çok disiplinli bir çalışma imkanı yarattı. Beraber çalıştığım sevgili İnci ile arada konuşuruz.
Markaların iletişim hedefleri için içerik geliştirme ihtiyacı ortak, bunun için her bir marka kendi değerleri ile kesişen çalışma alanlarına dair sosyal sorunlara çözüm bulmak için emek vermelidir. Markalar, tek başına yol alabileceği gibi o sahadaki sosyal girişimler, sivil toplum kuruluşları ile birlikte de yürüyebilirler. Bu çalışmaları yaparken sosyal soruna dair ekonomik fayda ortaya koymayı öncelik haline getirmeleri markalar için önemlidir.
Önemsiyoruz platformu kurucusu olarak bahsetmen gerekirse, Önemsiyoruz nedir, neler yapar, nasıl çalışır ve çalışmalarını nasıl finanse eder, iş dünyasından beklentileri nelerdir veya farklı bir deyişle iş dünyası “Önemsiyoruz” ile nasıl işbirlikleri yapabilir?
Önemsiyoruz, çocukların ve kadınların temel haklarına erişmesi ve kendi yaşamları için karar verici olmaları adına çalışan bir sosyal girişim. Hedef kitlemiz için faydanın sürdürülebilir olması adına hedef kitlenin çevresindeki ruh sağlığı ve sosyal bilimlerden uzmanlar, kamu kurumu çalışanları için bilgi, beceri kazanmaları ve psikososyal güçlenmeleri için çalışmalar yürütüyoruz. Kişilerin duygusal, psikolojik ve bilişsel iyi oluşu için çalıştık. Önemsiyoruz Bugüne dek, finansal olarak ürün satışı, proje geliştirme danışmanlıkları ve hibeler ile kendini finanse etti.
Tüm bu çalışmalar ve pandeminin de etkisi ile temasımız olan kadınların ekonomik bağımsızlığı konusunda ihtiyaçlarının her geçen gün arttığını gözlemledik. Bunun için kadınların yaşam koşullarına uyan, esnek ve ölçeklenebilir bir istihdam projesi geliştirdik. 1 yıldır emek verdiğimiz Matters Dijital Kooperatif, Nisan sonunda kullanıcı ile buluşacak. Matters, belirli iş alanları için oluşturulmuş eğitim modüllerinin yer aldığı, çevrimiçi ve yüz yüze eğitim programları, kariyer danışmanlığı ve ardından istihdama katılım desteği sunuyor. Bunun yanında, platform kullanıcıları, ruh sağlığı alanındaki uzmanların süpervizyonunda dayanışma ağının parçası oluyor. Bu platform; bireysel kullanıma açık, kurumsal işbirliklerine de hazır durumda. Doğru iş, doğru profil eşleşmesini sağlamak üzere emek veriyoruz.
Platform kullanıcısının eğitimler ile bilgi edinip sosyal güçlenme buluşmaları ve birebir seanslar ile istihdama hazır hale gelerek iş piyasasında rol almasını sağlamak hedefimiz. Bunun için kurumlar ile daha önce çalıştığımız gibi ayni ve nakdi sponsorluklar bağlamında işbirliği yapabilir, kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde ortak olarak birlikte çalışma yürütebiliriz. Ayrıca, istihdam havuzuna erişim için yıllık üyelik ücreti vererek projenin ana destekçilerinden olabilirler. Platform içindeki bireysel iyi oluşu destekleyen eğitimleri çalışanları için erişilebilir kıldıkları anlaşmalar yapılabilir.
Bu güzel çalışmalar için mutlaka ziyaret edin: https://www.onemsiyoruz.org/
Son olarak çok güzel bir hayat amacın var, bunu ben biliyorum ama okuyucularla da paylaşabilir miyiz?
Kadınların ve çocukların temel haklarına eriştiği, kendi yaşamları için karar verici olduğu bir dünya hayali için çalışıyorum. Platformun yakın gelecekte onbinlerce kadını istihdama dahil etmesini, uzun vadede ise kadınların kendi hayal ettikleri işi mutlu ve iç huzurla yapmalarını sağlamasını hedefliyorum.
Marka Özeti
Ben de birçok yazımda markaların artık daha sosyal bir dünya için elini taşın altına koyması gerektiği, tüketiciye artık soyut söylemler dışında somut eylemler göstermenin zamanı geldiğini yazıyorum. Yeni dönem sosyal düşünen ve sadece kar odaklı değil fayda odaklı hareket eden markaların dönemi olacak. Bu öngörüyü zamanında yapıp hareket eden ve tüketicilerinin kalbinde bir duygu uyandıran markalar, yakın geleceğin kazananı olacaklar.
Beni aşağıdaki sosyal medya hesabımdan takip edebilir, soru, görüş ve önerilerinizi iletebilirsiniz.
Sağlıkla Kalın..
Bu yazıyı aşağıdaki linklerden paylaşabilirsiniz:
Bu yazı yorumlara kapalı.