Şunu keskin bir çizgiyle ayırmak gerekir. Marka bir tanımdır, kurum ise bir yapılar bütünüdür. Marka bir satış yapabilir, ciddi seviyelere ulaşan satış muhasebe, finans-satış-satış destek gibi birimlerin oluşmasını zorunlu hale getirir.
Bunun sonucu olarak ta markalarda insanlar çalışırken kurumlarda sistemler çalışır. Marka insana bağımlı iken kurum insan bağımlılığı azalır. (Üst akıllar hariç.) Bu yazımda sizlere kurumlaşma için gerekli olan adımlardan bahsederek verilmesi gereken kararların üzerinden geçeceğim:
Kurum değerleri ve kurum kültürü oluşturma
Kurumsallaşan markaların vizyon, misyon, değerleri ve doğru bir marka tasarımları olur. Kurum markanın üzerindeki yapıdır. Marka kuruma bağlanır.
İş Planı Hazırlama
B2B mi çalışacaksınız yoksa B2C mi? Genel bir kullanım olarak B2C üzerinden gidelim. Örneğin, bir ürün satıyorsunuz. Bunun için de online platfomları kullanıyorsunuz. Kurumlaşırken artık bu alanı yeniden değrlendirmeniz gerekecek. Burada ortaya bazı sorular çıkacak; Sadece online mı satacaksınız yoksa fiziksel mağazalaşacak mısınız? Fiziksel mağazalara yayılırken online’ı nasıl yönteceksiniz? Fiziksel mağazalarınız kendi mağazalaşmanız mı olacak yoksa bayilik yapısı mı kuracaksınız? Uzayıp giden bu alanlarda keskin kararlar verip bir hedef belirlemek ve bu hedefe yürümek durumundasınız. Unutmamak gerekir ki, kurumlar anlık kararlar veremez, kısa-orta -uzun vadeli planlar yaparlar.
Sabitlenen Fiyatlar, Sözleşmeler, Anlaşmalar
Kurumlarda yapılacak her hareket sözleşmelerle bağlanmak zorundadır. Örneğin bir bayilik yapısı kurdunuz, finansal kısmı nasıl olacak? Sektörde bu işler nasıl yürüyor? Önceden çek alacaksanız uzun vadeli fiyat sabitlemesi yapmanız beklenir veya drop-shipping mi yapacaksınız, bayiniz müşteriye fiyatı nasıl verecek? Fiyat sabitlemek için hangi kuru baz alacaksınız? Fiyat listeleri açılayacaksınız..vs. Kendi mağazanızı açtınız, bu durumda farklı şartlar devreye girecektir.
Entegre Sistemler Kurmak
Markalarda sistemler çalışır. Satış sistemi, muhasebe ve finans sistemi, CRM ve müşteri ilişkileri sistemi, sosyal medya yönetim sistemi…vs. Bu noktada Türkiye’de oldukça gelişmiş SAAS uygulamalarından faydalanabilirsiniz.
Personel Seçimi ve Kurum Kültürü Aşılama
Yapılarınızı kurduktan sonra adım adım personel seçimlerine geçiyor olacaksınız. Yeterince büyüdüğünüzde bu ihtiyacınızı kendiniz de hissediyor olacaksınız. Bu noktada ribi kurarken bir plan yapmak ve organizasyon şeması oluşturmak önemlidir.
Özellikle finans ve müşteri ilişkileri biriminizi çok iyi tanımlamanız gerekir. Finansınız sizi doğru yatırıma yönlendirecek, zarar eden yatırımlarda sizi uyaracak ve erkenden çıkmanızı sağlayacaktır. Satış temsilcileriniz ve müşteri hizmetleriniz, markanızın müşterinizle temas noktasıdır. Burada yaşanacak kötü deneyimler direkt olarak markaya yansır.
Güven Yaratma – Markalaşma
Tüm bu çalışmalarla birlikte kendi içinizde doğru planı yaptığınızda toplum önüne çıkmaya hazırsınız demektir. Doğru bir kurum kimliği, marka kimliği ve marka vaadinizi hazırlamaya başlayın. Basın toplantıları, basın bültenleri, ilanlar, yemekler, işbirlikleri… Yapınız istediğini noktaya ulaştığında “Markalaşma” konularında gerekli adımları atmanız gerekmektedir. Marka Tasarımı isimli yazımı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
Beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilir, soru, yorum ve görüşlerinizi iletebilirsiniz.
Sağlıkla Kalın!
[…] MARKALAR NASIL KURUMSALLAŞIR […]