"Enter"a basıp içeriğe geçin

INSTAGRAM MARKALARI İÇİN KURUMLAŞMA

Sosyal medyanın aktif kullanılması ve akabinde ticaretin de sosyal medyadan başlaması ile birlikte özellikle instagram’da varlık gösteren veya sosyal medyada başlayan ve büyüyen irili ufaklı birçok marka hayatımıza dahil oldu. Instagram markaları olarak nitelendireceğim bu markaları aslında birkaç sınıfa ayırarak yorumlamak mümkün.

  1. Üretici olup sonradan markalaşan
  2. Özel üretim yaptırıp satış yapan markalar
  3. Al-sat diye tabir edebileceğimiz alanında marka olmuş hesaplar

Artık alarm çanları herkes için çalmaya başladı ve karar zamanı geldi.

Soru şu? Kimsin veya kim olmak istiyorsun?

Bu noktada kararsız kalan instagram markalarının hayatını sürdüremeyebileceği bir döneme geldik. Artık markalar günü kurtarmak, gittiği yere kadar idare etmek, sosyal medyanın özgürlüğünden çeşitli şekillerde faydalanmakla bir şirket, bir kurum olmak ve/veya mağazalaşmak-bayileşmek arasında bir karar dönemecine geldi.

Şimdi karar zamanı..

Yukarıda yazdığım her üç versiyon da aslında kabul edilebilir versiyonlar ancak bu karar neticesinde o alanda yani güçlü olduğu alanda yatırım yapıp bilinirliği arttırmaya başlamak gerekir. Alanında marka olmak kesinlikle bir alanda boşluğu doldurmak, eksikliği gidermek, iyi bir bilinirlik yaratmak…gibi bir zemin stratejiyle oluşur. Bu zemin stratejisini kurgulayabilmek için öncelikle;

  • Doğru seçilmiş bir marka adı
  • Doğru hazırlanmış bir logo-kurumsal kimlik çalışması
  • Marka sloganı-duygusu-konsepti belirlenmelidir.

Akabinde ise marka geliştirme ve iş geliştirme alanında planlar hazırlanmalıdır.

  • Hedef kitle belirlenmesi
  • Pazarlama planı
  • İş stratejisi ve iş geliştirme planı

Ürün-Hedef Kitle Uyumu

Markamız bir noktaya kadar geldiğine göre, belli bir takipçi kitlesine sahiptir. Markalar hedef kitlesini, nasıl bu noktalara geldiğini, onu kimlerin beğenip takip ettiğini, takipçi kitlesinin alışkanlıklarını tespit ederek;

  1. Aynı hedef kitleye yeni ürün/hizmet açılımları, marka genişlemesi planlayabilir
  2. Mevcut hedef kitleden farklı hedef kitlelere de ulaşabilmek için ürün genişlemesi yapabilir
  3. Sektörde açık olan alanı keşfederek hedef kitlenin değiştirilmesi, alan genişlemesi yapabilir

Bu netleşmenin ardından planlar hazırlandıktan sonra, ilgili alanda kurum olabilmek için gerekli adımların atılması, iletişim anlayışında kurum kurallarının oturtulması ve bu kurallarla hareket edilmesi önemlidir.

Çalışmaya büyük markalar ne yapar sorusu sorularak başlanabilir.

Marka olmak, tanınır, bilinir ve kabul edilir olmaktır. Alanında söz sahibi olmaktır. Sistemli çalışmak, marka değerlerine sahip olmak ve çalışanlarına yansıtmak, aksaksız hizmet vermek, bulunur ve görünür olmaktır. Bunun için de en önemli kriter yukarıda bahsettiğim gibi söz sahibi olunacak bir alana sahip olmayı gerektirir.

Bu genişleme konusunda marka sahibi kendisi bir karar verip o yönde ilerleyebilir veya bu konuda bir danışmanlık alabilir.

Daha detaylı bilgi için “Markalar Nasıl Kurumsallaşır” yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Sosyal medya hesaplarımı takip ederek güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Sağlıkla Kalın!

Bu yazı yorumlara kapalı.