2021 yılı için 5 yeni pazarlama trendi
İçinde bulunduğumuz dünya, dolayısıyla iş dünyası ve sektörler artık değişimin zirve noktasına doğru hızla tırmanıyor.
Girişimci kültürün topluma iyice yerleşmesi, dijitalin içinde büyüyen “Z” kuşağının artık ekonomiye katılacağı, tüketici konumdan üretici konuma geçeceği yaşlara ulaşması ve artan dijital olanaklarla yepyeni bir dünyaya doğru geçiş yapıyoruz. Bu durum günümüz pazarlama dünyasına da yepyeni bir bakış açısıyla bakmak ve buna uygun hareket etmeyi zorunlu kılıyor. Her ne kadar yazımın başlığı 2020 olsa da gireceğimiz bu yeni çağın trendleriyle ilgili birkaç kısa noktaya değinmek isterim:
İste-İzle (Dinle) dönemi ile hedefli iletişim
Son dönemde dijital ve sosyal medya dünyasında geçirilen vakit , TV’yi yakaladı ve artık geçmiş durumda. Dolayısıyla markalaşma yatırımlarında da bambaşka planlar yapma zamanı. Netflix, BluTV ve Puhu TV gibi platformların öne çıkması ile önü açılan dijital TV’ler, Spotify, Youtube Müzik gibi müzik alanında gelişmeler, iste-izle anlamında tercihi tamamen tüketicinin insiyatifine bırakırken, karşılık buluğu hedef kitlelerinde hareketlerine devam edeceklerdir. Markalar için dezavantaj gibi görülen bu durum, TV’ye oranda çok daha yüksek hedeflemelerle yapılabildiğinden ciddi avantaj olacak.
Ayrıca bu platformalarda kullanılacak çeşitli ürün yerleştirme yöntemleri ile doğal reklam yapma imkanı TV’ye göre çok daha efektif ve kullanışlı olacak.
Marka ve Müşteri Deneyimi
Yeni çağın getireceği en önemli konulardan biri, müşterinin giderek artan değeri. Sosyal medya markalarının da ana markalar kategorisine dahil olmasıyla pazarda marka sayısı ve rekabet arttıkça ve dijital-sosyal duyuru imkanlarının çoğalmasıyla tüketicinin değerinin iyiden iyiye arttığı bir dönem olacağını belirtebilirim. Müşteri deneyimi konusunda daha hassas davranmak, güçlü bir müşteri ilişkileri politikası izleyerek tatmin düzeyini yükseltmek markaya eskiye göre çok daha fazla değer olarak yansıyacaktır. Markaların müşteri yolculuğuna odaklanmasının vakti geldi.
Markada Hikayeleştirme Dönemi
Üretici, perakendeci veya sosyal medya markası, hiç fark gözetmeden söyleyebilirim, artık hikaye zamanı. Samimi, içten ve hedef kitleye uygun marka hikayelerinin yaratacağı müşteri bağlılığı, monolog reklamların yaratacağı etkiden daha güçlü olacak. Güçlü hikaye güçlü markayı doğuracaktır. Konu ile ilgili aşağıdaki makalelerimden faydalanabilirsiniz.
https://selimsenturk.com/bir-marka-hikayesi-yaratmak/
https://selimsenturk.com/marka-hikayesi-yaratmanin-11-adimi/
Güçlü iş birlikleri ile güçlenen markalar
Marka işbirlikleri her zaman pazarlama dünyasının bir parçası olmuştur ancak şunu göz önünde bulunduralım, kuşak değiştikçe markalar değişiyor. Değişen kuşağın anlayışıyla seçilecek iş birlikleri hedeflenen dünyada eskiye oranla çok daha düşük maliyetle daha güçlü etkiler yaratmaya yardımcı olacak. Markalar artık etki yaratabilmek için güvenli alanlarından çıkmak zorunda kalacaklar, bazıları için bunun sonucu başarı olurken uyum sağlamakta zorlanan markaları oldukça sıkıntılı dönemler bekliyor olacak.
Üründe abonelik sistemleri
Belki 2020 yılının bir trendi değil ama kiralama veya abonelik sistemi ile ürün kullanımı, aydan aya ödemeli şekilde belirli dönemlerde yenilenerek kullanılan ürünler, önümüzdeki dönemin konularından biri haline gelecek. Artık önümüzdeki dönemde elektrik-su faturası gibi, mobilya- beyaz eşya faturası ödeyeceğiz. Kiralama yöntemi ile sahiplenme ve sahiplik kavramı ait olma kavramı gibi sorgulanır hale gelecektir.
Bu ve benzeri değişimler bir anda gerçekleşmez ancak son dönemde bu değişimlerin psikolojik altyapılarının hazırlandığını görüyoruz.
Yakın zamanda, adım adım bu benzeri çokça geçiş bu dijital dönüşüm döneminde yaşıyor olacağız.
Sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşabilir, görüş ve önerilerinizi iletebilirsiniz.
Bu yazı yorumlara kapalı.