"Enter"a basıp içeriğe geçin

PANDEMİ SONRASI DEĞİŞEN TÜKETİM TRENDLERİ

Değerli Okuyucular,

Tüm dünyayı etkileyen ve yapısını değiştiren bir dönem yaşadık, yaşıyoruz. Bu süreçte gerek sağlık gerekse ekonomi olarak oldukça temkinli hareket etmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz.

Bu yazımda, sizlere bu dönemde marka dünyasında yaşanan bazı anlayış değişikliklerinden bahsetmek istiyorum.

Tüketiciler değişecek: Artık yeni tüketici anlayışı, sosyal mesafe alışkanlığı kazanımı ile fiziksel tüketime karşı daha mesafeli bu yüzden daha fazla online ticarete yatırım yapan, daha akıllı harcama yapan, lüks tüketimden uzaklaşıp bilinçli tüketime yönelen, daha sağlıklı yaşam arayan, emeğe değer veren, farklı tarzlar arayan bu yüzden yeni markalar denemekten kaçınmayan, hayattan zevk almayı hedef olarak edinmiş tüketiciler olacak.

Ürünler değişecek: Değişen tüketici alışkanlıkları ile inovasyon sürekli hale gelecek, dayanıklı ve sağlıklı paketleme yapılmış ürünler, doğaya ve çevreye saygılı ürünler tercih sebebi olacak, yaşam biçimleri değişeceğinden değişen yaşam biçimlerine uygun yeni ürünler sürekli olarak varlık gösterecek, kişiye özel ürünler, özel hissettiren ürünlerde artış olması muhtemel, buna uygun olarak düşünen ve hızlı ürün çözümleri üreten markalar öne çıkacak, uyum sağlayabilen markalar bu süreçten kazançlı çıkacak.

Perakende değişecek: Cadde mağazaları daha değerli hale gelirken, AVM mağazalarının değeri düşecek. Teknoloji ile donatılmış akıllı mağazalar yaygınlaşacak. Online’dan offline’a (O2O) çok kanallı ticarete farkındalık artacak. Deneysel arttırılmış gerçeklik uygulamalarını artık daha fazla göreceğiz. Müşteri yolculuğu kavramına daha fazla odaklanacağız.

Pazarlama değişecek: İş geliştirme kavramı değerlenecek, işi geliştirmeyen pazarlama anlayışı tekrar gözden geçirilecek. Pazarlama ve markalar bireyselleşecek, marka insan kavramını artık daha çok konuşacağız. Tasarımcı markaları artacak, kişiler markalaşırken, markalar kişilik kazanacak, üründe katma değer sağlayacak marka işbirlikleri daha çok kullanılacak.

Geleneksel markalar için artık zaman ürüne katma değer sağlayarak daha fazla fayda yaratma zamanı.  Bu katma değeri yaratabilen markalar markalaşma yolculuğuna devam ederken, katma değeri sağlayamayanlar kendilerini fiyat rekabetinin odağında bulacaklar.

Yeni normal adı verilen bu süreçte, eski alışkanlarımızı yeniden değerlendirip güncellememiz gereken bir dönemdeyiz. Hedef kitleler değişiyor, milenyum kuşağı şuan 20’li yaşlarda, z kuşağının tüketime dahil olacağı zaman geldi. Bildik alışkanlıkların artık çalışmayacağı dönem yaklaşıyor. Geleneksel ile dijitalin harmanlanmasıyla ortaya çıkacak sonuçlar markaların geleceğini belirleyecek.

Beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilir, soru, görüş ve önerilerinizi iletebilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapalı.