Daha önceki yazımda sizlere giriş seviyesinde bireysel kullancılar için Tiktok uygulamasından biraz bahsetmiştim. Ancak işin en zor yanı belki de markaların bu noktada alacağı pozisyon. Çünkü bir yanlış adım markaları kamuoyu önünde küçük düşürme potansiyeline sahip.
Öncelikle konuya jenerasyona değinerek başlamak istiyorum. Sosyal medya malum cesur bir mecra, dolaysıyla markalar için TV’den sonra yeni güvenli limanların belirlendiği, dönem dönem sorunlar yaşansa da büyük oranda uyum sağlanabildiği bir dönem yaşadık. Ta ki Z kuşağının aktif rol oynadığı dönemlere kadar.
Bu tarihten sonra tavan yapmış kullanıcı cesareti ile baş başa kalan markalara şahit olmamız olası. Bugün 19 yaşındaki bir genç anonim hesaptan yüzbinler takipçili bir markaya hesap sorabiliyor veya canlı yayında bir ünlüye ağzına geleni söyleyebiliyorsa, yaşanan bu özgürlükçü ortamın markalarda bir değişim yapma gerekliliği zorunlu hale geldi. Bu konuya fırsatım olursa farklı bir makalemde daha detaylı değineceğim.
Şimdi markalar için tiktok uygulaması ve birkaç örnek kullanım üzerinden bahsedeyim.
Öncelikle markalar tiktok’ta 3 şekide var olabilirler:
- Kendi kanallarını açarak kendi videolarını paylaşabilirler.
- Bir içerik üretip, hedef kitlelerine uygun bir influencer ile çalışarak içeriklerini yayabilirler.
- Tiktok’a sponsorlu reklam verebilirler.
Kendi Tiktok kanalını açan ve bu kanalı en başarılı yöneten sayfa olarak NBA’i belirtmeden geçmek olmaz. Göreceğiniz üzere kanal, kurumsal bir hesaptan daha çok gençlerin ilgisini çekecek oyun arka planları, oyuncuların özel hayatlarından kesitler gibi enstantanelerle farklı bir deneyim sunuyor.
Kişiye özel bir içerik (content) oluşturan ve kullancıların bunu kendi bakış açıları ve deneyimleri ile kullanmalarını sağlayan bir örneği verelim:
GUESS: In My Denim
Guess firması uygulama ile birlikte #inmydenim hashtag’i açarak, kullancılarının kendi jeans kıyafetlerini paylaşmalarını sağlayarak ciddi bir etkileşim elde etti. Bu sadece Z jenerasyonuna Guess ismini şimdiden duyurmaya başladı. 38 milyon gösterim aldığını da belirtmeden geçemeyeceğim.
Son olarak oldukça farklı bir örnek olan Levi’s örneğine değinmeden geçmeyelim. Çoğu markanın uzak durduğu bu ortam Levi’s çeşitli tiktok influencerlarıyla işbirliği yaparak kişiselleştirilebilir ürünlerini tiktok mecrası üzerinden tanıttı.
Bu paylaşımda, farklı paylaşımlardan farklı olarak “ShopNow” butonu eklenerek Tiktok mecrasının satışa dönüşme kabiliyetini de test etme fırsatı buldular. Ne kadarı satışa döndü bilinmez ama Levi’s ‘tan yapılan açıklamalar markanın yaptığı bu iletişim faaliyetlerinden tatminkar olduğunu gösteriyor.
Sosyal medya hesaplarımı takip ederek paylaşımlarımdan haberdar olabilirsiniz.
İlk Yorumu Siz Yapın