Bilgi Platformu kapsamında Hannover Fairs Turkey Fuarcılık firmasının Proje Direktörü Soley Özsoy Börümcek ile fuarların ve doğru stand tasarımının markalaşma anlamında önemi ve Türkiye’de ve Dünyada fuarcılık konularını konuştuk.
Öncelikle davetimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Okuyucularımıza biraz kendinizden ve Hannover Fairs Turkey Fuarcılık olarak neler yaptığınızdan, dünyadaki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Hannover Fairs Turkey Fuarcılık olarak, dünyanın en büyük 10 fuar şirketi arasında yer alan Deutsche Messe AG’nin Türkiye’deki fuarlarının planlanması, organizasyonu ve uygulamasını 1996 yılından beri yürütmekteyiz. İş ortaklarımız ile birlikte büyük çoğunluğu imalat endüstrisine odaklı 18 ticari fuar düzenlemekteyiz. Türkiye’de düzenlediğimiz fuarların yanı sıra, dünyanın çeşitli ülkelerinde Deutsche Messe AG tarafından düzenlenen fuarlara Türkiye’den katılımları organize etmekteyiz. Sizlerin de bildiği gibi DOMOTEX fuarı da halı ve zemin kaplamaları alanında 1989’dan beri Almanya’da sektörünün lider fuarı olarak gerçekleşiyor. Aynı şekilde bu fuarımızın Türkiye ayağını da bizler Gaziantep’teki çözüm ortaklarımızla birlikte 2014 yılından bu yana başarılı bir şekilde organize ediyoruz. Ben de firmamızda 14. yılımı doldurmuş bulunuyorum. Bu süreçte firmamızın çatısı altında gerçekleşen birçok farklı sektöre hitap eden projede görev almakla beraber, son 7 yıldır da DOMOTEX fuarının proje direktörü olarak görevimi keyifle sürdürüyorum.
Yıllardır gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında fuarlar düzenliyor ve bu süreçleri koordine ediyorsunuz, tüm dünyadan firmaları fuarlarınızda ağırlıyorsunuz. Bu noktada Türk markalarını yabancı markalarla karşılaştırdığınızda gözünüze çarpan detaylar var mı?
14 yıldır içinde bulunduğum fuarcılık sektöründe tabii ki en çok dikkatimi çeken husus, bu süreçte Türk firmalarının ne denli yol kat ettiği ve yabancı markalarla yarışır hala gelip, hatta öne geçtiği. Görev aldığım farklı sektörlerdeki birçok projede bu durumu gözlemlemek mümkün. Ama özellikle DOMOTEX özelinde konuşmak gerekirse, Türk firmaları artık halı ve zemin sektöründe trendleri belirlemede, tasarımlarda ve pazara yön verme noktasında çok başarılı çalışmalar yapıyor. Firmalarımızın fuarlarımızda elde ettikleri başarılar da bu durumu destekler nitelikte. Tabii bu durum fuar organizatörü olarak bizleri de oldukça gururlandırıyor.
Binlerce farklı stand tasarımı gördüğünüze eminim. Bu noktada firmaların yapabilecekleri doğrular nelerdir? Doğru stand tasarımı konusunda verebileceğiniz ipuçları var mı?
Az evvel bahsetmiş olduğum ve Türk markalarını yabancı markalarla yarışır hale getiren, hatta bir adım öne taşıyan etkenlerden birisi de özellikle son yıllarda Türk katılımcılarımızın stand tasarımına daha da önem veriyor olmalarıdır. Tüm katılımcılarımızın fuara iştiraklerinde ortak bir amaç söz konusu – potansiyel müşterilerin ilgisini çekmek, bu sayede yeni bağlantılar kurmak ve satış yapmak. Her ne kadar bazı stand tasarımları kağıt üzerinde iyi görünse de, hedeflediğiniz sunumu sağlamazsa doğru ziyaretçiye ulaşmada da engel teşkil edebilir.
Stand tasarımınızı düşünürken göz önünde bulundurmanız gereken ilk şey, alanın efektif bir şekilde kullanımıdır. Ne büyüklükte bir alan kiralamış olursanız olun, her bir metrekareden en iyi şekilde yararlanmalısınız. İyi bir tasarımla küçük ancak dinamik bir alana sahip olmak ne kadar mümkünse, büyük ancak gereksiz detayların olmadığı mütevazı bir alana sahip olmak da o kadar mümkün. Doğru stand tasarımında en uygun aydınlatmanın kullanılması, stand girişinin açık bir şekilde tasarlanması gibi hususlar da göz ardı edilmemelidir. Tüm bu noktalar düşünüldüğünde, bizim tavsiyemiz fuar standı tasarımınızı oluşturmanıza yardımcı olacak profesyonel bir şirketle çalışmak. Özellikle stand tasarımları yapan deneyimli bir şirket, fuar sahasında fark edilmenizi ve ürün veya hizmetlerinizi en etkili şekilde sunmanızı sağlamanın en iyi yolunu bilecektir.
Sizce markalaşmada fuarların ve stand tasarımının önemi nedir?
Fuarlar hiç şüphesiz firmaların büyümesine katkı sağlayan, daha fazla pazara açılmalarını ve mevcut pazarlarındaki paylarının artmasını sağlayan en önemli pazarlama araçlarıdır. Bu anlamda da, firmaların sektördeki bilinirliklerini arttırırken markalaşmalarına da önemli katkı sağlamaktadır. Biraz evvel de değindiğimiz üzere, başarılı bir fuar geçirmenin en önemli etkenlerinden biri de iyi bir stand tasarımıdır. Fuarın konusu ya da fuara katılım amacı ne olursa olsun, iyi ve doğru bir tasarım birçok rakip firmanın yanında markanızı ön plana çıkaracaktır. Stand tasarımınız markanızı da çağrıştırır nitelikte olmalıdır. Markanın renklerine uygun güçlü bir kromatik çağrışım, standın mevcut ve potansiyel müşteriler tarafından hemen tanınmasını sağlar. Marka kimliğinizi ve markanızın mesajını yansıtan bir tasarım, ürün ve hizmetlerinizi de net bir şekilde tanıtmanızı sağlayacaktır.
Ancak verimli bir fuar geçirmek için tek başına iyi bir stand tasarımı da yeterli değildir. Bu noktada katılımcılarımıza başka önerilerimiz de var: Fuar öncesinde mutlaka potansiyel müşterilerini davet etmeleri, duyurularda özellikle stand yerine, yeniliklere, firma ve ürünlerle ilgili haberlere ve stand alanında yapacakları etkinliklere yer vermeleri; aynı zamanda fuar sahasındaki reklam ve sponsorluk olanaklarından faydalanmaları da fuar performanslarını önemli ölçüde arttıracaktır.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
İçinde bulunduğumuz süreç gereği, fiziki olarak gerçekleştirdiğimiz fuarlarımıza bu süre zarfında maalesef ara vermek durumunda kaldık. Ancak sanal fuar ve konferans gibi dijital çözümler ve yeni projelerle, çalıştığımız sektörlerdeki firmalarımızı desteklemeye devam ediyoruz. Bu amaçla Haziran ayından bu yana Connection Days dijital etkinlik platformumuzda, organize etmekte olduğumuz uluslararası nitelikteki konferans ve etkinlikler serisi ile sektör profesyonellerine hizmet veriyoruz. Amacımız geleneksel bir fuar etkinliğini sanal platformumuz üzerinden zengin içerikli dijital konferanslar, 3D standlar ve networking odaları ile zenginleştirerek katılımcı ve ziyaretçilerimize eşsiz bir deneyim sunabilmek.
Bu yazı yorumlara kapalı.