MARKALAŞMADA AİLE İLETİŞİMİ STRATEJİSİ
Aile markalaşması, pazarlamanın tarihinden bu yana markalaşmada sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Temelde ailenin isim, soyisim veya bir ikon veya görseli üzerinden yola çıkarak markayı hazırlamaktır. Bu tip bir marka stratejisi, güçlü, iyi bilinen veya çok can alıcı bir hikayesi olan markalar(aileler) için oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yöntemle ilerleyen markalar, tüm kimlikleri ve sahiplikleri ortada olduğu için, markalaşmaya başlangıç aşamasında diğer markalara göre daha güvenilir bir başlangıç adımı atmış olurlar.
Bu iletişim stratejisini izleyen markaların dünya çapında en büyüğü, şirket ve marka olarak “The Walt Disney Company” , marka olarak baktığımızda ise “Pierre Cardin” ve “Mercedes” denilebilir. Türkiye’de ise öncelikli akla gelen markalar şirket olarak “Koç” ve “Sabancı” aileleri, marka olarak baktığımızda ise “Boyner”, “Karaca” ve “Yargıcı” gibi markalar akla gelmektedir. Küçük işletmeler için bu çapta bir tanınırlık bazen göz korkutabilir ancak bu iletişimin kendi içinde bir çok avantajı olduğunu da göz ardı etmemek gerekir.
Peki bu noktada konuya nasıl ve nereden başlamak gerekir?
Öncelikle konuya aile üyeleri arasında görev dağılımlarının belirlenmesi ve alanların netleştirilmesi ile başlamak gerekir. Özellikle aile üyelerinin kendilerinin görev alacakları aile markasında, herkesin kendince iyi olduğu alanla ilgili çalışma yapması önemlidir. Aile üyelerinden biri, bu koordinasyonu sağlaması açısından görevlendirilebilir.
1. Marka adı bulma ve patent tescili
Tabi ki en sürecin en başı en zoru oluyor. Çünkü belki de ömrünüz boyunca sizinle birlikte yürüyecek bir markanın adının da içinize sinmesi ve tescilinin ve dolayısıyla domain ve sosyal medya hesaplarının alınması gerekiyor. Bu konu ile ilgili bir patent ofisi ile çalışarak boşluk olan alanları bulabilirsiniz.
2. Tüketici ile bağ kurmaya başlamak
Bu tip bir iletişimin en büyük faydası, tüketici ile hızlı bağ kurma olanağı tanımasıdır. Örneğin, siz zaten moda tasarımcısı iseniz, bunu kolaylıkla aile markasına çevirebilir, kendi kitlenizi kaybetmeden yumuşak bir geçiş yapabilirsiniz. Veya siz bir restoran sahibi veya tanınınmış bir gurme-aşçı iseniz, kolaylıkla kendi adınıza veya aileniz adına markalaşma yolculuğunuza başlayabilirsiniz. Aile üyelerinin kişisel çevresi ve kişisel tanınırlığı, markanın ilk etapta itici gücü olacaktır. İletişim süreci devam ettikçe, benzer insanlar veya memnun kalan tüketiciler ile marka arasında bir bağ gelişecek ve bu bağ kalıcı bir müşteri kitlesine dönüşecektir. Samimi iletişim, bu tip markalardan beklenti olacak.
3. Fark yaratmak
İnsanların yüzleri, jestleri, mimikleri, hal ve davranışları tıpkı parmak izi gibi birbirinden farklıdır. Dolayısıyla aile iletişimine başlayacak bir marka, direkt olarak kendi öz mizacıyla ve anlayışıyla yola çıkacağından diğer markalarla net bir fark ortaya koymuş olacaktır. Ne kast ettiğimi bir örnekle açıklamak isterim. Bir tekstil markası hayal edelim. Örneğin buna “Texia” diye bir isim koyduğumuzu düşünelim. Bu isimle ilgili tüketici tarafında hiçbir algı yok, pozitif veya negatif hiçbir düşünce yok, dahası yazılmış hiçbir hikaye yok. Bu marka, bu hikayesini kendisi yazacak, bunun için önünde uzunca bir yol olacak. Aynı tekstil markası için kullanılabilecek bir aile stratejisi “Boyner”. Bunu dediğimizde aklımızda otomatik olarak Cem Boyner’in tekstil geçmişi, hayatı, hobileri, başkanlık yaptığı kurumlar ve Çarşı mağazaları aklımıza gelmeye başlıyor. Pozitif bir geçmişe sahip bu isim, doğal olarak pozitif imaja sahip güvenilir bir markaya dönebiliyor. Ve bu akıllıca hamle, markalaşma yolcuğunda firmaya kestirme bir yol sunuyor.
4. Temsil
Fark yaratmak konusunda detaylıca bahsettiğim gibi, bir aile markası stratejisi , sizin, işletmenizin veya kuruluşunuzun neyi temsil ettiği ile ilgili iken, özel marka stratejisi ürünü temsil eder. Aile markalarında kişi ön planda olurken özel markalarda ürün ön plandadır. Aile markalarında kişiden ürüne doğru bir yolculuk varken özel markalarda üründen kişiye giden bir yolculuk olur.
Bu noktada her iki stratejinin de artıları veya eksileri olabilir. Sadece o dönemki duruma, trende ve iletişim bütçelerine göre tercihen biri diğerlerinden daha doğru olabileceği için bu yöntem tercih edilebilir.
Beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilir, soru, görüş ve yorumlarınızı iletebilirsiniz.
Sağlıkla kalın..
Bu yazı yorumlara kapalı.