"Enter"a basıp içeriğe geçin

MERHABA TIKTOK

Evet, güldük, eğlendik, yeri geldi dalga geçtiğimiz oldu bazı içeriklerle. Artık biraz daha ciddi konuşma vakti geldi, çünkü Z jenerasyonu ergenliğe ulaştı ve birer tüketici haline geldi. Haliyle en çok kullandıkları mecralardan biri olan tiktok uygulaması da bir reklam mecrası olarak hayatımızda yerini almaya başladı.

İsterseniz önce temelden başlayan, nedir bu tiktok? Neden bu kadar çok sevildi?

Aslında geçmişi 2014 yıllarına dayanan tiktok, o dönemde musical.ly uygulaması olarak hayatına başladı. 2018 yılında Çin menşeli ByteDance firması Tiktok ile musical.ly şirketlerini birleştirerek şu anda bildiğimiz uygulamayı hayatımıza sokmayı başardı. Şuan tiktok dünya çapında 800 milyon kullanıcıya sahip dev bir platform.

Nasıl çalışıyor?

Aslında çok basit, uygulamayı indirip üye oluyorsunuz, beğendiğiniz hesapları takip edip beğendiğiniz videolara like atıyorsunuz, bu sayede algoritma sizin nelere ilgi duyduğunuzu ölçerek keşfetinize ona uygun içerikler çıkarıyor. Max 60 sn olan bu içerikler sizin ilgi alanlarınıza göre daha güzel vakit geçirmenizi sağlıyor. Ayrıca yapacağınız ilgi çekici paylaşımlarla (bu konu yine pazarlamanın temel alanlarıyla ve kişisel markanızla ilgili: Bkz. Kişisel markanın 4P’si) bu uygulamada influencer olma şansınız bile var.

Nasıl iyi bir tiktoker olabilirim? (Kişisel marka)

Öncelikle şunu belirteyim, herkes her mecrada olmak zorunda değil tabi ki. Bu mecra da ancak sizin hedef kitlenize uyduğu varsayımıyla kullanabileceğiniz bir mecradır. Eğer hedef kitleniz tiktok kitlesinin dışındaysa bu uygulama sizin için gerekli değildir, boş yere efor sarfetmenin bir anlamı yok.

  1. Paylaşımlarınızda, kendinize en uygun alanı belirleyin ve tutarlı olun.
  2. İçerikleriniz kesinlikle özgün olmalı, indirdiğiniz içerikleri yüklemeyin.
  3. Kesinlikle ama kesinlikle challange’lara katılın. Bu kullanımı twitter’daki trending topic olarak düşünebilirsiniz. Kendinize uygun bulduğunuz challenge’lara katılmanız görünürlüğünüzü katlayacaktır. Herkes aynı konuyu konuşurken bambaşka alanarda gezinmenin bir alemi yok.
  4. Yüzünüz görülür olsun, bu kullanıcılarda sıcaklık sağlayacaktır.
  5. Etiketleri(hashtag) kullanın, içeriğinize uygun etiketler ekleyin.
  6. Yorum yapın. Etkileşim çağındayız, herkes etkileşim almak için çabalıyor ve bunun karşılığını da vermek istiyor. Kendinize uygun bir kitle bulun ve karşılıklı etkileşim dünyası oluşturun. Bu sizi daha yukarılara taşıyacaktır.
  7. Her uygulamanın kendine ait bir ruhu var. Bunu bilerek hareket edin, instagram story’si genellikle tiktok’a uygun olmadığı gibi, tiktok paylaşımını instagram’a koymak kitlenize alakasız kaçabilir.

Bu yazımda sizlere kişisel olarak tiktok’a girişle ilgili temel bilgilerden bahsettim. Kurumlar, markalar, start-up’lar tiktok uygulamasına girmeli mi veya bu mecraya reklam vermeli mi, bu sorunun yanıtını bir diğer yazımda bulabilirsiniz.

Soru, görüş ve önerileriniz için beni sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın.